Блог Василия Пузанова aka Cothurnatus
Блог Василия Пузанова aka Cothurnatus

Відсторонений шукач глибини (Есе)

12th Март 2009 | рубрика Проза

Відсторонений… Краще за все розумієш речі, розглядаєш їхню статику та динаміку, відкинувши всі свої ідеали, перестороги і зайві думки, зосередившись бодай і на дещо штучній, але об’єктивності на спроби її створення. На спробі переглянути життя крізь екран, скажімо, вікна, наче фільм, як щось нереальне, щось створене задля того, щоб викликати у глядача певні емоції… Це кіно – безжанрове, безкінечне, неосяжне за своєю природою. Жаль, що не вдається відсторонитися від себе і від світу, хоча б на хвилинку ставши глядачем, а не актором, вічним глядачем у цьому багатомільйонорічному театрі.

Шукач… Мінлива натура… Справжня людина, бо шукає де краще… А яке воно те «краще»? Хто визначає це поняття? Хто його уніфікує? Я? Чи може ти, читачу? А що таке шукати? Як відшукати що таке шукати? Відшукати що таке шукати вичерпно, максимально повно, пізнати суть цього процесу…

Глибини… Прагнення всіх мудреців… Глибина – це безодня. Глибина – це порожнеча. Глибина – це те, що засмоктує тебе назавжди. Вона пожирає пітьмою прихованих істин. Ти неодмінно губишся у порожніх та безкінечних холодних нетрях глибини: в цих безжальних невідомостях хижих навіть до ледь живого, в цих майже втрачених скам’янілостях величі, спраглих до гарячої крові, можна просто залишитись, застигнути, стати таким же холодним як ця прірва, стати її незбагненною частиною… Але ризик того вартий… Доводиться ставити все на карту, щоби стати глибоким, тобто мудрим, стати – вічним…

Я – відсторонений шукач глибини…

(с) Cothurnatus (Василь Пузанов).,2009

Настроение: абсурдистское

Музыка: Dairy Of Dreams – Day-X-Relic


Постовой:

4 комментария к
“Відсторонений шукач глибини (Есе)”
Avatar
Zerol

Очень впечатлил последний абзац.
Глубина — это совершенство,ИМХО,и на мой взгляд она бесконечна.С самого своего рождения человек окунается в эту глубину.


Avatar
Вік

Мінуси:
Багато прописних істин які кожному філософу, мабуть, вже набили аскомину. Мені, наприклад, як вивчавшому 6 років поспіль філософію у майже всіх її проявах, читати цей текст було не цікаво, наче перечитувати з підручника вже вивчений матеріал. Суто авторських думок майже нема.
Плюси:
Є ідея і логічна побудова в її поясненні. Послідовність (хоч це й не завжди плюс). Спроба осмислення існування(хай така).


Avatar
Mictuk

Хороше есе, відстороненість й абстрагування інколи допомагає, але все ж, щоб сповна усвідомити процес слід поряд з відстороненням ще глибше в нього поринути піднятися на нову висоту, чи опуститися на нову глибину життя і діяльності, випливши з течії рутини, і тоді відкривається суть речей.


Avatar
zesaVer

Coth, непогане есе, проте, як на мене, надто передбачуване. Згоден з Віком: багато прописних істин, навіть шаблонів. Проте вони добре й логічно поєднані. Тож, на четвірку тягне! :)))


Я предпочитаю разговаривать с детьми — есть, по крайней мере, надежда, что из них выйдут разумные существа, — тогда как те, которые считают себя таковыми… увы!

Сёрен Кьеркегор «Афоризмы Эстетика».

Часто приходится слышать, мол, дети невероятно жестоки… Эта фраза выглядит, как минимум, лицемерно, а как максимум – неправдоподобно. Так как многие кто так утверждают, считают, что […]

Предыдущие записи

[caption id="attachment_204" align="alignleft" width="400" caption="Крикет на асфальте"][/caption]
Украина. Запорожье. «Радуга» очень темнокожие индусы с азартом играют в крикет на асфальте за медицинским университетом. Смотришь на это со стороны и как-то забавно, как-то необычно, как-то так, как будто ты в Индии, как будто ты за тысячи и тысячи километров, где белый человек – чужеродный колонизатор. И хотя […]

Следующие записи

О блоге
  • cothurnatus

    Это официальный блог Cothurnatus (Vasyl Puzanov) в котором он будет публиковать свои литературные изыскания, музыкальные композиции, рисунки, интересные авторские фотографии, ну и, конечно же, занимательные заметки из жизни.

    Расставлю точки над “i”. Постоянно обновляемых блога у меня - четыре:

    http://cothurnatus.blogspot.com/ - украиноязычный,

    http://cothurnatus.com - русскоязычный,

    http://vasylpuzanov.blogspot.com/ - англоязычный.

    Микроблоги:

    http://twitter.com/vasyl_puzanov - на украинском,

    http://vasyl-puzanov.livejournal.com/ - на русском.

    http://twitter.com/cothurnatus - на английском.

    Видеоблог:

    http://www.youtube.com/user/Cothurnatus

    Остальные блоги - скорее мои аккаунты в тех или иных системах, для блогинга я их активно не использую.